Zieke Maarten van der Weijden staakt elfstedenzwemtocht

Posted: 20 augustus 2018
Category: Binnenland , Nieuws

Maarten van der Weijden heeft zijn elfstedenzwemtocht niet af kunnen maken. Met de zwemtocht van 200 kilometer door Friesland wilde Van der Weijden geld ophalen voor kankeronderzoek. Hij strandde op 163 kilometer.

Het besluit om te stoppen viel op een paar kilometer van Dokkum, bij het plaatsje Burdaard. De elfde Friese stad heeft Van der Weijden dus net niet kunnen bereiken.

De sportman werd rond 13.00 uur onderzocht door een arts omdat hij last had van misselijkheid. Daar werd geconstateerd dat de olympisch kampioen niet meer verder kon. Het zoutgehalte in het lichaam van de sporter zou te laag zijn geweest om verder te gaan. Door misselijkheid kon Maarten ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen, aldus het team dat de zwemmer begeleidt.

Van der Weijden is met een ambulance vervoerd naar het Medisch Centrum Leeuwarden. Daar wordt zijn gezondheidstoestand verder bekeken. “Er zijn geen medische problemen die niet kunnen worden opgelost”, laten zijn begeleiders weten.

Pittige nacht

In de nacht van zaterdag op zondag had Van der Weijden het ook al zwaar. Hij had erge spierpijn en ‘een mijmerend brein daarover’, meldde zijn team gisteren.

Vanochtend passeerde hij de sluis in Oude Leije in een dolfijnennet. “Ik heb een pittige nacht gehad, maar alles samen gaat het wel oké”, zei hij in de buurt van Bartlehiem tegen een lid van het begeleidingsteam. Hij liet toen al wel doorschemeren dat hij erover dacht om al bij Dokkum te stoppen, en niet door te zwemmen naar de finishplaats Leeuwarden.

Drie dagen

Van der Weijden startte zaterdagochtend heel vroeg, om 5.30 uur, aan zijn zwemtocht die drie dagen zou duren. Met het zwemmen van de ‘tocht der tochten’ zamelde Van der Weijden geld in voor onderzoek naar kanker. Hoeveel geld hij precies heeft opgehaald, is nog niet bekend. Hij heeft al ruim 800.000 euro ingezameld.

Maarten van der Weijden wilde de tocht koste wat het kost volbrengen, zei hij eerder. “Ik ga dit doen omdat ik zo enorm dankbaar ben dat ik het geluk heb gehad om te herstellen van kanker. Dat geluk gun ik ook al die andere patiënten.”

Huldiging

Het geplande programma in Leeuwarden op het Oldenhoofsterkerkhof, waar de huldiging zou zijn, gaat gewoon door. “De aanwezigheid van Maarten is afhankelijk van zijn medische check in het MC Leeuwarden”, laat de organisatie weten.

 

Bron: RTL-Nieuws