Weg is vrij voor meerouderschap en draagmoederschap

Posted: 22 maart 2019
Category: Binnenland , Nieuws

De weg is vrij voor een meerouderschaps- en draagmoederschapswet. Dat schrijven COC Nederland en Meer dan Gewenst vandaag in een persbericht.

Uit vijf onderzoeksrapporten die minister Dekker (Rechtsbescherming) en minister Van Engelshoven (Emancipatie) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd blijkt volgens de organisaties dat niets meer in de weg staat om meerouderschap en draagmoederschap nog dit voorjaar wettelijk te regelen. “We roepen kabinet en Kamer op om geen dag langer te wachten met wetgeving, in het belang van kinderen die geboren worden dankzij de hulp van een draagmoeder of die opgroeien in meeroudergezinnen,” aldus COC en Meer dan Gewenst.   

Minister Dekker vroeg vijf commissies en organisaties begin 2018 om advies over wetgeving op het gebied van meerouderschap, draagmoederschap en andere zaken uit het advies van de Staatscommissie Herijking ouderschap uit 2016. Hij gaf hen daarvoor een jaar de tijd. De commissies en organisaties onderzochten welke wetswijzigingen er op hun gebied wenselijk, noodzakelijk of mogelijk zijn wanneer meerouderschaps- en draagmoederschapswetgeving wordt ingevoerd. Ze stellen nu een reeks praktische oplossingen voor.

In het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werd bepaald dat meerouderschap en draagmoederschap nader onderzocht zouden worden. Pas daarná zou de regering beginnen met wetgeving. Meer dan Gewenst en het COC protesteerden tegen het uitstel als gevolg van de nieuwe onderzoeken. Volgens de belangenorganisaties had de regering al lang aan wetgeving kunnen beginnen. Onder het motto ‘Meerouderschap nu!’ riepen COC en Meer dan Gewenst het kabinet afgelopen zomer op om haast te maken met wetgeving. Langs de route van grachtenparade van Pride Amsterdam hingen spandoeken, er voer een boot mee met regenbooggezinnen van Meer dan Gewenst, er stond een open brief in de Volkskrant.

Minister Dekker en minister Van Engelshoven schrijven dat ze in het voorjaar hun standpunt over meerouderschap en draagmoederschap naar de Kamer sturen. Wanneer begonnen zal worden met wetgeving is nog steeds onduidelijk.