Vijf grote politieke partijen samen op boot tijdens Pride Amsterdam

Posted: 22 januari 2019
Category: Binnenland , Nieuws

Vijf grote politieke partijen stappen bij de grachtenparade van de volgende Pride Amsterdam samen in één boot. Tot dusver voeren de partijen steevast met een eigen boot.

VVD, CDA, D66, SP en PvdA willen zo laten zien dat ze als één blok achter lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en interseksuelen staan.

Ze wijzen erop dat het dit jaar een halve eeuw geleden is dat in New York de zogeheten Stonewall-rellen plaatsvonden. Die botsing tussen de homogemeenschap en de autoriteiten geldt als het startsein voor de succesvolle strijd voor lhbt-rechten.

Ook Nederland zelf kent dit jaar een ‘homomijlpaal’. Het was 21 januari exact vijftig jaar geleden dat de eerste lhbt-demonstratie plaatsvond. Op het Binnenhof in Den Haag verzamelden zich zo’n honderd lhbt-jongeren die wilden dat het wetsartikel dat homoseksueel contact onder de 21 jaar strafbaar maakte, zou worden geschrapt.

CDA doet voor het eerst mee aan botenparade

D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die het voortouw nam om zich als vijftal in te schrijven voor de bonte stoet, had “al lang de wens om samen deel te nemen. Het verleden heeft laten zien dat juist samenwerking op het gebied van emancipatie zorgt voor vooruitgang”, zegt de gewezen voorzitter van homobelangenorganisatie COC.

Het CDA doet voor het eerst mee met de botenparade.

Bron: nu.nl