Unieke boete voetbalbond voor homofobie

Posted: 19 april 2019
Category: Buitenland , Nieuws

De Deense voetbalbond (DBU) heeft voor het eerst in haar bestaan twee voetbalclubs boetes opgelegd vanwege homofobe spreekkoren. De eerste divisie clubs Bröndby IF en Odense BK moeten 25.000 kronen, omgerekend ongeveer 3.350 euro, betalen.

De clubs krijgen de boete nadat voetballer Viktor Fischer, die speelt bij FC Kopenhagen, de afgelopen weken herhaalde malen vanaf de tribunes homofobe spreekkoren naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Fischer (foto), die van 2012 tot 2016 speelde voor Ajax, bleef er laconiek onder maar de Deense voetbalbond nam de spreekkoren serieus en waarschuwden enkele weken geleden.

Nu de beledigende spreekkoren blijven aanhouden vond de DBU het de hoogste tijd een signaal af te geven. “Wij tolereren geen enkele discriminatie dus ook geen homodiscriminatie op of rond de velden,” aldus een woordvoerder. Hij hoopt dat homofobie rond de voetbalvelden snel tot het verleden behoort. Ook de leiding van de beboete clubs hebben zich gedistantieerd van de spreekkoren en noemen het “absoluut onaanvaardbaar”.

Het is voor het eerst dat de Deense voetbalbond clubs een boete oplegt omdat supporters homofobe spreekkoren laten horen. Niet alleen in Denemarken maar in meer landen zijn homofobe spreekkoren in en rond voetbalstadions een probleem. In Engeland, België, Duitsland en Spanje, maar ook in ons land, wordt middels voorlichting en diverse acties aandacht geschonken aan dit probleem. In landen als Frankrijk en Italië is homodiscriminatie op en rond het voetbalveld een groter probleem maar ook daar komen voetbalbonden inmiddels in actie om een einde te maken aan homofobie in de voetbalwereld.