Slachtoffer van geweld na afspraak via datingsite?

Posted: 11 januari 2020
Category: Algemeen

De afgelopen weken krijgt de politie informatie binnen dat criminelen een nare manier gebruiken om mensen te beroven en/of op te lichten. Zij doen dit door een afspraak te maken via datingsites voor mannen waarbij mannen afspraken maken met andere mannen. Ze gebruiken hiervoor een fake-account en maken een afspraak voor een ontmoetingsplek. Meestal is die ontmoetingsplek een afgelegen locatie, waar de criminelen dan vervolgens hun ‘date’ proberen te beroven, te bedreiging met geweld, te chanteren of op te lichten. Hierbij schromen de criminelen ook niet om geweld toe te passen.

Drempel te hoog? Zoek contact met ons Roze in Blauw.

De politie in Noord-Holland heeft een aantal aangiften binnen van bovenstaande vorm van criminaliteit, maar omdat bekend is dat niet elk slachtoffer zich durft te melden, roept de politie slachtoffers op die zich nog niet gemeld hebben, om dit alsnog te doen.

Soms is er sprake van schroom of schaamte bij slachtoffers en melden zij dan niet bij de politie wat hen is overkomen. De politie wil echter graag alle informatie hebben om dit soort nare criminaliteit aan te pakken en te doen stoppen. Dit kan alleen maar als er genoeg aanknopingspunten zijn. Zo kunnen we de criminelen stoppen die de soms kwetsbare LHBT-doelgroep de dupe laten worden.

Ook voor de verwerking van wat slachtoffers is overkomen, kan het fijn zijn om met politiemensen te praten die hiervoor speciaal zijn opgeleid en slachtoffers ook kunnen doorverwijzen naar eventuele hulpverlening of nazorg. Bij de politie is een speciaal netwerk voor lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders: Roze in Blauw.

Roze in Blauw werkt samen met hulpverleningsinstanties, homo- en lesbo-emancipatieorganisaties. Politiemensen uit alle onderdelen van de politie-organisatie die zelf LHBT’er zijn of veel affiniteit hebben met het onderwerp. Zij staan klaar om je verhaal aan te horen en advies te geven.

Ben je slachtoffer geworden maar twijfel je om aangifte te doen? Neem contact op met Roze in Blauw en wij denken met je mee. Melding doen is belangrijk als je slachtoffer bent geworden van een incident dat gerelateerd is aan geaardheid of genderidentiteit.

Nogmaals: wij denken graag met je mee. Wij kunnen je de mogelijkheden uitleggen maar ook de gevolgen van een eventuele aangifte. Neem contact op voor advies!

Roze is Blauw Noord-Holland is bereikbaar via de mail: rozeinblauw.noord-holland@politie.nl of via tel.nr: 088- 1691234 (24 uur per dag, 7 dagen per week). Bel bij spoed, of als je net iets overkomen is, altijd 112. Anoniem melding doen kan natuurlijk altijd via Meld Misdaad Anoniem: tel.nr. 0800-7000.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

Hieronder tips, die mogelijk kunnen voorkomen dat je slachtoffer wordt van dit soort criminaliteit:

* Spreek niet meteen bij iemand thuis af en geef nooit je adres aan een onbekende. Het is beter om eerst bijvoorbeeld in een café, koffietentje of bioscoop af te spreken. In elk geval op een plek waar je niet alleen bent en waar voldoende andere mensen zijn.

* Maak een screenshot van de gegevens die je hebt van je date. Dit kan later handig zijn voor het onderzoek van de politie

* Bel altijd eerst even met je date, waarbij videobellen de voorkeur heeft. Zo weet je in ieder geval dat de persoon aan de andere kant van de telefoon, de persoon is waar je mee aan het chatten bent.

* Heb je een date? Laat een goede vriend(in) dit weten en deel eventueel je live locatie.

* Vraag of de persoon een ander account heeft op social media, zoals Facebook of Instagram en bekijk deze.

* Zorg ervoor dat je niet al te veel persoonlijke informatie vooraf deelt: dat kan ervoor zorgen dat criminelen jou daarmee chanteren.

* Hou je gezonde verstand erbij: heb je een slecht gevoel over je date? Haak dan af en doe niets tegen je zin in.

Ben je toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd melding en/of aangifte bij de politie of via Roze in Blauw en maak screenshots van het online contact dat je hebt gehad met je ‘nep’date. Informeer na overleg met de politie ook de desbetreffende datingsite.

Meer informatie over nazorg is te vinden via Slachtofferhulp Nederland: https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/fraude/datingfraude/