Schelden met 'kankerflikker' is geen homohaat: 'Duidelijk een generatiekloof'

Posted: 3 november 2018
Category: Binnenland , Nieuws

Dertien mensen die twee homo’s hadden uitgelokt via de dating-app Grindr, zijn veroordeeld tot taak- en celstraffen. Maar hoewel ze hun slachtoffers uitscholden voor flikker en kankerhomo, speelde homohaat volgens de rechter geen rol.

COC Nederland is verbijsterd: “Als dit al geen teken van homohaat meer is, wat is het dan nog wel?” De organisatie reageert op de veroordeling van dertien mannen voor openlijke geweldpleging, waarbij de rechter besloten heeft dat homohaat geen rol speelde.

Volgens taaldeskundige Rob Tempelaar begeeft de rechter zich op glad ijs. “Ergens begrijp ik het wel, want ‘kanker’ is een versterkend voorvoegsel geworden. Het betekent ‘heel erg'”, legt hij uit. “Maar veel mensen voelen dat niet zo. Voor veel jongeren is het heel gebruikelijk, maar ouderen denken dan meteen aan de ziekte.”

‘De uitspraak is duidelijk anti-homo’

Tempelaar denkt dat er sprake is van een generatiekloof. “Het scheldwoord ‘kolere’ komt van cholera. Dat was vroeger een heel erg woord, maar nu niet meer. Net als tering.”

“In dit geval wordt het ‘kanker’ als een uiterst grof scheldwoord gebruikt. Ik denk dat de rechter naar de context had moeten kijken. De uitspraak is duidelijk anti-homo”, zegt Tempelaar. Tenminste, nu dan. “Over 50 jaar vinden we kankerhomo of kankerflikker misschien heel normaal.”

Bron: RTL Nieuws