Romantisch huwelijksaanzoek in AZC: 'Ik wil mijn liefde laten zien'

Posted: 25 mei 2019
Category: Binnenland , Nieuws

Ze willen samenwonen, een leven opbouwen, misschien een kind, gewoon zoals elk ander koppel kan doen. Maar in Libanon was dat voor het homoseksuele stel Walid en Wassim onmogelijk. Daarom vluchtten ze naar Nederland. Gisteren vroeg Walid zijn vriend ten huwelijk in het asielzoekerscentrum in Dronten.

“Mijn droom is om een gezin met hem te hebben”, zegt Walid. “Een gewoon leven met hem te leiden.”

Twee jaar geleden kregen Walid (28) en Wassim (32) een relatie. Ze kenden elkaar al langer van de universiteit waar ze beiden op zaten, maar verloren elkaar daarna uit het oog. “Ik had hem nooit meer gezien totdat ik hem ineens in een café in Libanon tegenkwam.”

Oogcontact

Ze hadden oogcontact, lachten naar elkaar, maar durfden niet op elkaar af te stappen. Later stuurde Wassim via Facebook een bericht naar Walid en gingen ze op date. Ze werden verliefd en kregen een en kregen een relatie.

Voor homoseksuele koppels is het leven in Libanon niet gemakkelijk, vertelt Walid. “Je kan in de gevangenis terechtkomen of je loopt de kans in elkaar geslagen of vernederd te worden. Het is aan de orde van de dag. Het wordt nog steeds als misdaad gezien.”

Nooit verveeld

Terwijl zij juist van elkaar houden, vertelt Walid. “Elke dag lachen we met elkaar, elke dag hebben we nieuwe gesprekken. Ik raak nooit verveeld met hem. Hoe meer tijd we met elkaar doorbrengen, hoe meer verbonden we ons voelen.”

Vorig jaar besloten ze naar Nederland te vluchten. Ze woonden op verschillende AZC’s en zijn nu in Dronten. Walid kan zich een leven zonder Wassim niet meer voorstellen. Midden op het terrein van het AZC vroeg hij hem ten huwelijk. “Ik wil mijn liefde laten zien.”

Taart

Hij had taart geregeld, muzikanten en zelfs een fotograaf om het tafereel vast te laten leggen. Alles om zijn ‘message of love’  te verspreiden, zoals hij het zelf zegt. “Dit moet een voorbeeld zijn voor andere asielzoekers.”

Wanneer ze zullen gaan trouwen, weten ze nog niet. Daar durven ze pas over na te denken als ze een verblijfsvergunning hebben gekregen en een plek hebben om te wonen. “Dan gaan we gaan samen een nieuw leven opbouwen.”