Regenboogvlag bij Shell

Posted: 26 juli 2018
Category: Eigen Content

Het is bijna zover, de Amsterdam Gaypride! Veel bedrijven en instanties springen in de bres en worden zichtbaar met regenboog kleuren. Zo ook onze eigen Shell. Wij werden nieuwsgierig en zochten contact, want dit is voor iedereen zichtbaar, althans…. Als je over de snelweg rijd natuurlijk !

Ik sprak met Laura, werkend bij Shell Media Relaties, ikzelf woon in Rockanje aan zee en zag al geruime tijd op een tank opslag bij Pernis een groot regenboog logo staan. Dat gaf mij een enorm warm gevoel als ik met de auto over de A15 reed. Nu zijn daar 4 luifels bijgekomen in regenboog kleur.

Het is een opvallende actie, goede marketing want het valt bijna iedereen op. Is het daarbuiten ook een statement voor jullie eigen medewerkers ?

”Bij Shell geloven we in diversiteit. Wij vinden het belangrijk dat iedereen volledig zichzelf kan zijn, ongeacht geloof, huidskleur, etnische achtergrond en seksuele geaardheid of identiteit. Wij geloven dat diversiteit gezien en gevierd mag worden. Waar mooier dan dit uit te dragen op de plek waar dagelijks onze gasten komen : het tankstation.”

Wat doen jullie binnen de organistatie van Shell zelf aan diversiteit ?

”Shell Nederland is al ruim 15 jaar actief met het LHBT- onderwerp. Shell wil haar steentje bijdragen aan een inclusieve cultuur waarin we de LHTB doelgroep een veilig thuis bieden. Vaak voelen LHTB-ers zich onveilig om open te zijn over hun seksuele voorkeur naar collega’s. Sommige collega’s kiezen  ervoor om in de “kast” te blijven op hun werk. Dit kan  een verlies aan arbeidsvreugde en productiviteit tot gevolg hebben. Door het onderwerp expliciet te benoemen willen we het gesprek op gang e brengen hoe we LHBT- werknemers een veilige werkplek kunnen bieden zodat ze ook op het werk geheel zichzelf kunnen zijn. Zo is eerder ook het idee van de regenboog tank ontstaan op Shell Pernis, en bij Shell Moerdijk zijn er regenboog zebra paden aangelegd. Dit alles  helpt om het thema op de werkvloer expliciet te benoemen. Tevens speelt toerusting een rol : wij hebben een LHBT-contactpersoon die kan helpen en adviseren bij vragen rondom LHBT-uitdagingen. Ook is er een community die regelmatig een  borrel organiseert voor LHBT-werknemers. Hier kunnen uiteraard ook  hetero collega’s aanschuiven.”

Wat mij opviel op de luifel van het tankstation is dat de kleuren van de regenboog in spiegelbeeld zijn opgeplakt. Was dit bewust/de gedachten hierachter ?

Dit is een bewuste keuze. Dit heeft met de combinatie van kleuren te maken, en in het bijzonder de rode en gele strepen. Het logo van de Shell bestaat uit rood en geel, daarom staat de rode kleur aan de onderkant, bij de gele kleur. Daardoor zie je dat  ons logo overgaat in de regenboog vlag en laten we zien dat de LHBT gemeenschap onderdeel is van Shell

Nu vallen jullie langs de snelweg wel op. Zijn jullie ook zichtbaar tijdens de Gaypride ?

Dit jaar hebben wij er gekozen om via de stations onze steun te laten blijken. Naast de 4 bestickerde stations in de regio Amsterdam, liggen vanaf maandag ( 23 juli 2018 ) in elk tankstation flyers waarin staat wat wij doen als bedrijf voor de LHTB gemeenschap.  Ook dragen de medewerkers regenboog speldjes, zijn de schermen bij de pompen gekleurd en zijn er een aantal tankstations die een 2-the-Loo hebben ook gekleurde toilet rollen. Al met al zal dus elke bezoeker aan een tankstation van Shell de komende weken uitingen van de campagne zien. De luifels zijn minimaal 4 weken te bewonderen langs de A1, A2, A4, A9 rijkswegen.

Nu jullie zo zichtbaar zijn voor al jullie klanten, zal het ook voorkomen dat er een negatieve reactie komt.

Er zullen altijd mensen zijn die een  uiting van Shell aan grijpen om negatief te reageren. Dat is een ieders recht, het weerhoudt ons echter niet onze boodschap uit te dragen !