Op Coming Out Dag gaat de regenboogvlag uit

Posted: 4 oktober 2019
Category: Binnenland , Nieuws

Zijn wie je bent. Daar draait het om op Coming Out Dag. Door heel Nederland wappert daarom op 11 oktober de regenboogvlag. Als teken dat iedereen zich geaccepteerd en veilig kan voelen. ING staat voor diversiteit en draagt een steentje bij met een bijdrage aan COC Nederland. Die zorgt dat de regenboogvlaggen gratis verspreid worden op middelbare scholen.

“Ik heb vaak te maken gehad met vooroordelen. Ik word bijvoorbeeld nageroepen omdat ik me niet meisjesachtig kleed.” Sanjana Wazir (17) heeft een missie: “Ik wil me inzetten voor gelijke rechten.” Het balletje ging zo’n twee jaar geleden rollen voor Sanjana. Twee leraren van haar middelbare school, het IJsselcollege in Capelle aan den IJssel, stuurden een mailtje rond over Coming Out Dag. ‘Als je je hiervoor wilt inzetten, kun je je bij ons aanmelden’, schreven ze. “Ik was zelf nog niet uit de kast, maar ik wilde graag iets doen.”

De regenboogvlag hijsen

Met hulp van COC Nederland richtte Sanjana samen met een paar andere leerlingen op haar school een GSA op, een Gender & Sexuality Alliance. GSA’s zijn netwerken van LHBT-leerlingen (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender) en bondgenoten die zich ervoor inzetten dat jongeren op hun school zichzelf mogen zijn; alle genders en seksuele oriëntaties. Zo’n 80 procent van de middelbare scholen heeft al een GSA. Op Coming Out Dag hijsen zoveel mogelijk scholen een regenboogvlag.Coming Out Dag is misschien een wat verwarrende naam, vindt Geert-Jan Edelenbosch, projectleider jongeren en onderwijs bij COC Nederland. “Het is ooit in het leven geroepen als een dag waarop je nadenkt over je identiteit. Het betekent niet dat de leerlingen per se uit de kast hoeven te komen. Iedereen mag doen waar die zich het prettigst bij voelt. Coming Out Dag is voor GSA’s vooral een dag waarop zij de schoolleiding vragen om ervoor uit te komen dat ze een veilige omgeving bieden voor iedereen.”

COC Nederland probeert op verschillende manieren de samenleving inclusiever te maken, vertelt Geert-Jan Edelenbosch. “We richten ons ook op middelbare scholen. Dat is het wereldje waar je als puber je identiteit ontwikkelt. Daar moet je dan ook jezelf kunnen zijn.” LHBT-jongeren voelen zich lang niet altijd prettig op school, blijkt uit onderzoek van het COC. “Van hen zegt één op de drie dat ze hier problemen mee hebben. De schoolleiding herkent dat niet altijd. Dat is niet zo gek: als LHBT-jongeren in de kast blijven, krijgen schoolbesturen ook niet het signaal dat er wat moet gebeuren.”

Anders is bijzonder

Op scholen waar een GSA actief is, voelen LHBTI-jongeren zich beter op hun plek, legt Geert-Jan Edelenbosch uit. “Er zijn ongelooflijk veel leerlingen die zich willen inzetten voor hun leeftijdgenoten.” Sanjana is er een van. Ze zit ook in de GSA-Raad, de landelijke commissie die de activiteiten van de GSA’s ondersteunt. “Op de middelbare school ga je onderzoeken wat je nou leuk vindt en wie je bent”, zegt ze. “Als je erachter komt dat je anders bent, kun je je onzeker gaan voelen – terwijl dat nou juist is wat je bijzonder maakt.”Er is in korte tijd veel met haar gebeurd, vertelt Sanjana. “Een jaar geleden mocht ik poseren voor een poster van het COC, voor Coming Out Dag. Ik had toen nog niet eens mijn coming out gehad. Er kwamen mensen naar me toe die zeiden: je bent een voorbeeld voor mij. Ik zie mezelf niet als een voorbeeld voor anderen. Maar ik wil wel mensen helpen om zichzelf te vinden.”

Op Paarse Vrijdag, in december vorig jaar, kwam minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij Sanjana op school langs voor een ontbijt. En ze is al op radio en tv geïnterviewd, bij NPO Pride Talk en bij 3FM Tussenuur. “Dat is allemaal begonnen bij het COC. Zij sturen vaak oproepen door om in de media te verschijnen.” Thuis heeft ze nooit gezegd dat ze op meiden valt. “Dat werd pas duidelijk toen ik in de Linda stond.”

Sanjana was ook een van de leerlingen die ervoor zorgden dat haar school een regenboogtrap kreeg. Negatieve reacties waren er bijna niet, vertelt ze. “Er was bij de onthulling wel een jongen die liet weten dat hij nooit op die trap zou lopen. ‘Want dan word je homo’, zei hij. Nog dezelfde dag is hij ook de trap opgegaan.”

“De regenboogvlaggen op Coming Out Dag, daar ben ik erg voor”, zegt Sanjana. “Het is mooi dat ze worden uitgedeeld. Er wordt vaak gedacht: op Coming Out Dag kom je uit de kast. Maar er wordt dan vooral aandacht besteed aan het feit dat het kán. Voor mensen die zich misschien opgesloten voelen in die spreekwoordelijke kast. Die denken: ik hou het maar voor mezelf. Dat is niet de bedoeling, al snap ik het wel – ik heb die gedachte zelf ook gehad.”Sanjana zit nu op het Zadkine College in Rotterdam. “Ik volg een opleiding tot maatschappelijk werker. Ik wil heel graag weten wat er in het hoofd gebeurt van mensen die iets vervelends hebben meegemaakt.”

Niet meer verschuilen

Ook op haar nieuwe school is Sanjana bezig om een GSA te openen. Haar rol als GSA heeft haar veel gebracht, vertelt ze. “Tot een jaar geleden was ik nog erg onzeker. Dat ben ik nog steeds wel, maar op een andere manier. Voorheen kon ik niet zijn wie ik was. Voor mij was thuis geen veilige omgeving. Ik woon nu in een pleeggezin, maar het voelt echt als mijn gezin. Ik heb lieve mensen om me heen. Ik hoef me niet meer te verschuilen. Ik ben blij dat ik voor mezelf heb gekozen.”ING steunt het COC, dat met de financiële bijdrage regenboogvlaggen kan laten maken en ze gratis kan uitdelen aan de GSA’s. ING vindt het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Daarom bevorderen we diversiteit onder onze medewerkers.