Ondanks verbod toch kleine Gay Pride bijeenkomst in Istanbul

Posted: 1 juli 2018
Category: Buitenland , Nieuws

Ruim vijfhonderd mensen zijn zondagmiddag in de Turkse stad Istanbul bijeengekomen voor de Gay Pride, ondanks dat de mars verboden is door de regering.

De groep is bijeengekomen in de straat Mis Sokak in de centraal gelegen wijk Beyoglu. In een verklaring heeft de organisatie laten weten dat ze vindt dat het verbod de vrijheid van meningsuiting schendt. Het verbod is uitgegeven om mogelijke ordeverstoringen te voorkomen.

Er is veel politie op de been, ook staan er waterkannonnen opgesteld en vloog er enige tijd een helikopter boven het gebied. De groep mensen is gevraagd om zoveel mogelijk in de straat te blijven en de politie is bezig om de groepen te verdrijven. Hiermee wordt verhinderd dat de demonstratie voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT) groter is geworden.

Het is het vierde jaar op rij dat de mars verboden is. De voorgaande jaren was het evenement zeer succesvol. Op het hoogtepunt in 2014, de laatste keer dat de mars officieel gehouden werd, kwamen er zo’n 100.000 deelnemers op af.

Bron: NU.nl