Mormoonse kerk wil acceptatie homo's

Posted: 9 april 2019
Category: Buitenland , Nieuws

De Mormoonse kerk heeft aan de vooravond van een congres in Salt Lake City laten weten dat het homoseksuelen niet meer als “afvalligen” bestempelt zodat het niet meer mogelijk is om homo’s vanwege hun geaardheid uit de Mormoonse geloofsgemeenschap te zetten. Ook mogen kinderen van homoseksuele paren weer gedoopt worden.

Deze maatregelen zijn het werk van de nieuwe leider van de Mormonen in Amerika, Russell M. Nelson. Toen hij ruim een jaar geleden aantrad liet hij in een interview al weten dat zijn organisatie lhbt-rechten ondersteunt. Nelson brak hiermee met de opvattingen van zijn voorganger Thomas S. Monson, die kort daarvoor was overleden. Monson stond bekend als homofoob en investeerde onder meer vele miljoenen dollars in de campagne tegen de openstelling van het huwelijk voor homoparen in de Verenigde Staten. Hij zat in 2015 ook achter de maatregel die homoseksuelen binnen de Mormoonse kerk als afvalligen bestempelden en de kerk veel negatieve publiciteit bezorgden. Het terugdraaien van deze omstreden maatregel, die wereldwijd voor veel onrust binnen de kerk zorgde, werd direct toegejuicht door homo-organisaties. Volgens Erika Munson, van de Amerikaanse organisatie Mormonen Bouwen Bruggen, heeft de kerkleiding de afgelopen jaren geluisterd naar de kritiek van leden overal in de wereld. Ook Human Rights Campaign, die opkomt voor de belangen van lhbt’s, is tevreden en spreekt van een “belangrijke stap voorwaarts”.

De nieuwe leider van de Mormoonse kerk ziet het als een grote uitdaging om homoseksualiteit bespreekbaar te maken binnen zijn kerk en ook wil Nelson de acceptatie verder vorm te geven. De conservatieve Mormoonse kerk is voor gelijke rechten van seksuele minderheden, zo liet de kerkelijk leider weten, maar hij benadrukt dat het officiële standpunt van zijn kerk blijft dat seksuele relaties zijn voorbehouden zijn aan man en vrouw binnen een heteroseksueel huwelijk.

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de Mormoonse kerk voluit heet, werd gesticht op 6 april 1830 in de Amerikaanse staat New York. In totaal telt de geloofsgemeenschap ruim 16 miljoen volgers. In Nederland zijn naar schatting een kleine tienduizend leden actief binnen de mormoonse kerk.