Kou, regen en natte sneeuw: zorg dat je jas waterdicht is

Posted: 29 oktober 2018
Category: Binnenland , Nieuws

Haal de winterjas maar uit de kast en zorg dat je regenjas waterdicht is. De kou van vandaag is een voorbode voor morgen: het wordt nat en guur.

“Vandaag voelen we de waterkou: het is grijs, geen zon en een gevoelstemperatuur van maar 2 graden”, zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. “Dat komt door een straffe noordoostenwind.”

Die wind trekt vannacht nog meer aan. “De temperatuur ligt dan rond de 4 graden, maar door die wind is de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. In combinatie met regen wordt het vannacht ook letterlijk waterkoud.”

Natte sneeuw

Vanmiddag wordt het grijs en overwegend droog, maar aan het einde van de middag gaat het miezeren. Huizinga: “Dit is een voorbode voor veel regen. In de avond trekt het regengebied vanuit het zuiden ons land binnen.”

Limburg heeft het meest last van de kou. “Daar moeten ze niet raar opkijken als er wat natte sneeuw naar beneden komt. Wit wordt het niet, maar koud en guur wel.”

Zware windstoten

Morgen in de loop van de middag komt een nieuw regengebied het land binnen. “Op sommige plekken kan er zelfs 30 millimeter vallen. En in de kustgebieden is er een kans op zware windstoten.”

Gelukkig wordt het woensdag beter. “Dan krijgen we een zachter weertype met een temperatuur rond de 12 à 13 graden.”

Wateroverlast in Italië

In het Alpengebied is het vandaag helemaal een natte bende. “Er valt in korte tijd veel regen, lokaal kan dat 250 millimeter zijn.” Als er in korte tijd zoveel regen valt, kan de wateroverlast voor problemen zorgen.

Vooral in de hoge gebieden van de Alpen valt veel sneeuw. Bij de Stelviopas, die 2757 meter hoog is, is een meter sneeuw gevallen.

Waterstand blijft hetzelfde

De neerslag heeft trouwens weinig effect op de waterstand in Nederland. De regen valt in het zuiden van de Alpen en komt hierdoor niet via de rivieren onze kant op.

Ook de regen die in Nederland valt, vult de rivieren nauwelijks.  De buien komen via Frankrijk richting ons land, dan valt er niet veel regen in het stroomgebied van de Rijn. Volgens Rijkswaterstaat zal de afvoer in de Rijn, de IJssel en de Maas de komende twee dagen ongeveer gelijk blijven.

Bron: RTL Nieuws