Kerken presenteren nieuwe regenboogvlag

Posted: 21 maart 2019
Category: Binnenland , Nieuws

In het kader van 400 jaar Dordtse Synode is afgelopen weekend, op initiatief van het Platform Dordtse Kerken, een nieuwe regenboogvlag gepresenteerd. Volgens de initiatiefnemers lag de traditionele regenboogvlag, zoals die al jaren binnen de lhbt-gemeenschap wordt gebruikt, gevoelig.

Met de nieuwe vlag (foto) willen de kerken in Dordrecht naar eigen zeggen “een positief gebaar maken richting de homo-gemeenschap”. Iedereen kan de vlag dan ook bestellen en de hoop is dat vooral kerken dit gaan doen. “Wat we er vooral mee willen communiceren is dat het er in de kerk niet toe doet hoe je geboren wordt, maar hoe je je leven inricht,” aldus één van de initiatiefneemsters van de nieuwe vlag.

Op de vlag zijn drie figuren te zien, gebaseerd op het Bijbelse beeld van een lichaam. “Deze figuren symboliseren de gemeenschap,” aldus de uitleg van de bedenkers. “De vlag laat ook de verbinding zien tussen deze figuren die allemaal anders zijn. Met deze verbinding, waarin een ieder geaccepteerd wordt ondanks de verschillen, wordt er samen een eenheid gecreëerd en niemand buitengesloten. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zijn ware gezicht kan laten zien, zijn eigen identiteit kan uitten, in de kerk, op het sportveld of waar dan ook in de samenleving. Om die reden is het een goed teken om deze vlag overal te laten wapperen.”

De initiatiefnemers benadrukken dat de nieuwe vlag de alom bekende regenboogvlag niet vervangt. Doel is om instellingen die moeite hebben met de traditionele regenboogvlag, omdat homoseksualiteit er gevoelig ligt, toch de mogelijkheid te geven zich zichtbaar te uiten voor diversiteit en acceptatie. “Deze vlag geeft aan dat je veilig jezelf kan en mag zijn binnen de kerk, school of organisatie.”