Initiatiefnemer antihomomanifest: 'Homo zijn mag, in praktijk brengen niet'

Posted: 8 januari 2019
Category: Binnenland , Nieuws

Homo’s mogen wel uit de kast komen, maar ze hoeven ook weer niet boven op de kast te gaan staan. Dat zegt dominee Maarten Klaassen in Trouw. Hij is een van de initiatiefnemers van de omstreden Nashville-verklaring, een manifest waarin onder meer homoseksualiteit wordt afgewezen.

Klaassen en mede-initiatiefnemer Piet de Vries, predikant in de Hersteld Hervormde Kerk, zeggen dat ze lhbt’ers niet willen weerhouden van een coming-out. “Ik snap dat het zo kan overkomen, maar zo is het niet bedoeld”, zegt De Vries. Klaassen is van mening dat je wel homo mag zijn, maar homoseksualiteit niet in de praktijk mag brengen.

In de Nashville-verklaring worden homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen en wordt gesuggereerd dat dit zaken zijn waarvan mensen kunnen ‘genezen’.

Kritiek

Onder meer SGP-leider in de Tweede Kamer Kees van der Staaij zette er zijn handtekening onder. En ondanks felle kritiek zegt hij vierkant achter de verklaring te blijven staan. De ambassadeur van de Gay Pride, Francis van Broekhuizen, heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Van der Staaij.

De Nederlandse verklaring kent ruim 200 ‘eerste ondertekenaars’, onder wie (oud-) predikanten van verschillende kerkelijke stromingen en prominenten van met name de orthodox-protestantse kerk. 

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de verklaring beoordelen op eventuele strafbaarheid.

Bron: RTL Nieuws