Homoseksuele agent uit functie gezet

Posted: 21 maart 2019
Category: Buitenland , Nieuws

Een 34-jarige Turkse politieagent is onlangs geschorst omdat hij homo is. De man, die al bijna tien jaar dient binnen het Turkse politiekorps, had enige tijd geleden zijn vriend meegenomen naar zijn werk. Omdat de relatie die de twee hebben geheim was en de agent nog niet uit de kast was, gaven de twee tegenstrijdige antwoorden op vragen van collega’s waarna argwaan ontstond.

Toen de partner van de agent werd ondervraagd kwam de relatie van de twee aan het licht waarna de agent op non-actief werd gesteld. Enige tijd later mocht hij zijn oude werk weer oppakken maar toen de politieleiding nogmaals naar zijn dossier keek werd hem weer de toegang tot zijn werkplek ontzegd. Van de korpsleiding kreeg hij te horen dat hij ditmaal definitief uit zijn functie is ontheven omdat hij een “onnatuurlijke relatie onderhoudt met een ander persoon”.

Sinds de mislukte coup in 2016 zijn de richtlijnen voor ambtenaren flink aangescherpt. Volgens de politieleiding is het als ambtenaar niet meer toegestaan om een relatie te onderhouden welke als onnatuurlijk aangemerkt kan worden. De politieagent laat in de Turkse media weten dat hij homoseksueel is maar tot het incident nog in de kast zat. “Ik ben nu uit de kast maar ben ook mijn baan kwijt. Ik zal tot aan het Turkse Hof strijden voor gelijkheid en gerechtigheid,” aldus de 34-jarige man.

Zijn advocaat bevestigt dat de politieagent altijd goed heeft gefunctioneerd binnen het korps en nu is geschorst vanwege zijn geaardheid. “Iedereen moet ongeacht welke geaardheid dan ook zijn eigen leven kunnen leiden. De Turkse grondwet voorziet in gelijke behandeling, ook voor homoseksuele politieagenten.” De advocaat laat in de Turkse media weten dat een rechtszaak tegen het korps en de Turkse staat in voorbereiding is.