Homokoppels worden vaak gediscrimineerd door Utrechtse verhuurders

Posted: 31 oktober 2019
Category: Binnenland , Nieuws

Homoseksuele koppels die een woning in Utrecht willen huren, maken minder kans om uitgenodigd te worden dan heteroseksuele koppels. Ook mensen met een niet-westerse naam worden vaker gediscrimineerd. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente Utrecht.

Ruim 80% van de onderzochte van de onderzochte makelaars waren bereid in te gaan op het verzoek om de woning niet te verhuren aan homoseksuele mensen en mensen met een niet-westerse achtergrond. Homoseksuele koppels zouden in 10,9% van de gevallen ongelijk worden behandeld.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onder andere fictieve e-mails te versturen. Daaruit blijkt dat “Max en Thijs” minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging dan “Daan en Julia”.  Ook “Abdel El Amrani” komt minder makkelijk op bezichtiging dan “Stef de Vries”.

Wethouder Kees Diepeveen laat weten geschrokken te zijn van de uitkomsten van het onderzoek: “Discriminatie is onacceptabel. De gemeente spreekt zich nadrukkelijk uit tegen discriminatie en maakt zich sterk voor een inclusieve samenleving. Wij ondernemen dan ook onmiddellijk een aantal acties om discriminatie op de Utrechtse woningmarkt te bestrijden.”

De gemeente wil met brancheorganisaties in gesprek over de discriminatie. Ook gaat de gemeente verkennen of het mogelijk is om boetes uit te delen en wil ze dat Utrechtse verhuurders en de brancheverenigingen met een plan van aanpak komen.