Homofobie is verkiezingsthema nummer één

Posted: 13 oktober 2019
Category: Buitenland , Nieuws

Zondag vinden in Polen parlementsverkiezingen plaats en homo-organisaties vrezen de uitslag want de ultraconservatieve, homofobe partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) kan volgens de laatste peilingen rekenen op een klinkende overwinning. Volgens veel Poolse media zal de PiS zijn overwinning, de partij kan rekenen op bijna de helft van de stemmen, mede te danken hebben aan de homofobe uitspraken van de leiders en het anti-lhbtbeleid dat de partij voor staat.

De laatste weken is het lhbt-standpunt van de partij verkiezingsthema nummer één geworden. Niet alleen regeringspartij PiS, dat in 2015 aan de macht kwam, droeg veelvuldig homofobe standpunten uit. Ook de oppositie, de staatstelevisie en de Katholieke Kerk speelden in op de angst onder de Poolse bevolking. Deze angst is de afgelopen maanden gevoed door de toename van gayparades in het land te bestempelen als een ‘regenboogplaag’. Jaroslaw Kaczynski, leider van regeringspartij PiS, noemde het houden van een Gay Pride “een bedreiging van de Poolse identiteit” en schildert de lhbt-gemeenschap steevast af als “gevaarlijk”. Hij is dan ook, net als een meerderheid van de Polen, tegen het houden van “provocerende parades”.  Volgens Kaczynski lijdt de Europese Unie, waar Polen sinds 2004 deel van uit maakt, aan een “ernstige ziekte waar zijn land niet mee geïnfecteerd mag worden”. Volgens recente peilingen is ruim zestig procent van de Poolse bevolking het eens met de huidige regeringspartij zodat zij zich naar alle waarschijnlijkheid na de verkiezingen van zondag kunnen opmaken voor een tweede regeringsperiode.

Homoactivisten zijn bang dat door de uitspraken van politici en geestelijken én de verkiezingsuitslag van zondag het geweld tegen homoseksuelen wordt aangewakkerd. “De acceptatie van lhbt’s moet ook van boven af worden gestimuleerd. Uitspraken zoals die gedaan worden door mensen met aanzien hebben een negatieve uitwerking en brengen de lhbt-gemeenschap in gevaar,” aldus één van de activisten onlangs nog in de Poolse media.