Homofobe fastfoodketen niet welkom

Posted: 4 april 2019
Category: Buitenland , Nieuws

Nadat onlangs bekend werd dat de Amerikaanse fastfoodketen Chick-Fil-A vele miljoenen dollars heeft gedoneerd aan organisaties die tegen de rechten van lhbt’s strijden wordt het bedrijf door particulieren maar ook steeds vaker door bedrijven en overheden geboycot.

Aan het hoofd van de keten, met ruim 1600 filialen in heel Amerika, staat een zeer christelijk familie die al enkele malen eerder in opspraak raakte door homofobe denkbeelden en uitspraken. In 2012 zei een woordvoerder van Chick-Fil-A tijdens de discussie rond de legalisering van het homohuwelijk in de VS dat het bedrijf zich altijd in woord en daad zich zal blijven verzetten tegen “verderfelijke zaken als homoseksualiteit”. Het bedrijf beloofde een jaar later, nadat een boycot dreigde, beterschap. Maar naar nu blijkt heeft het zijn bakens verzet. De leiding treedt niet meer in de openbaarheid met homofobe uitspraken maar steunt organisaties die strijden tegen de rechten van lhbt’s financieel.

Toen dit nieuws bekend werd hebben onder meer de luchthavens van New York laten weten dat filialen van Chick-Fil-A niet meer welkom zijn in de terminals. Ook de gemeente San Antonio liet weten dat de fastfoodketen niet meer welkom is in de stad. Eerder besloten de burgemeesters van onder meer Chicago, Boston en San Francisco al dat de waarden en normen van Chick-fil-A in strijd zijn met de waarden en normen van hun stad en dat de fastfoodketen daarom niet meer welkom is in hun stad. Ook tientallen studentenverenigingen hebben inmiddels met succes geprotesteerd tegen de komst van een vestiging van Chick-Fil-A op hun campus.

In Canada ontstond een jaar geleden al ophef toen Chick-Fil-A aankondigde de komende jaren enkele tientallen vestigingen te openen in en rond Toronto. Er werden diverse acties gestart om Chick-Fil-A van de Canadese markt te weren maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat later dit jaar de eerste Canadese vestiging van Chick-Fil-A in Toronto wordt geopend. Het bedrijf heeft deze week laten weten dat het geen politiek agenda heeft en geen enkele groepering wil discrimineren. “Onze christelijke levensovertuiging komt op diverse manieren tot uiting in het beleid van ons bedrijf maar wij omarmen alle mensen, ongeacht religie, ras, geslacht, etniciteit, seksuele geaardheid of genderidentiteit,” aldus een woordvoerder.