Henk Krol ook in hoger beroep vrijgesproken

Posted: 27 maart 2019
Category: Binnenland , Nieuws

Henk Krol is ook in hoger beroep vrijgesproken in een fraudezaak die dateert uit zijn periode als hoofdredacteur van de Gay Krant. Het Gerechtshof van Den Bosch oordeelde deze week dat Krol niet persoonlijk aansprakelijk is voor de teruggevorderde subsidie die in 2008 onterecht aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) werd verstrekt.

In juli 2008 zegde de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een subsidie van 206.833 euro toe voor een project onder leiding van de SVGK, waar Krol in die tijd de leiding aan gaf. Het geld was bedoeld voor een website voor homoseksuele jongeren, maar werd daarvoor nooit gebruikt.

Volgens het AD betaalde Krol met het gemeenschapsgeld openstaande rekeningen van zijn noodlijdende bedrijven, waaronder een seksshop. De accountant kon geen goedgekeurde controleverklaring afgeven over de besteding en het ministerie zegt na onderzoek dat het ‘volstrekt onduidelijk’ is waar het subsidiegeld is gebleven. Daarom vorderde de minister de uitbetaalde subsidie van SVGK terug. Volgens drie voormalige bestuursleden van de stichting had de oud-voorzitter (Krol) zijn taak als bestuurder niet goed vervuld, zou hij het subsidiegeld voor privédoelen hebben gebruikt en voerde hij geen betrouwbare administratie.

Om het bedrag op de oud-voorzitter te kunnen verhalen, stapten deze bestuursleden naar de rechter. Maar de voormalig bestuurders van de stichting, die inmiddels is opgeheven, hebben hun beschuldiging volgens de rechter onvoldoende kunnen staven, zo blijkt uit het vonnis dat deze week werd gepubliceerd.

De huidige 50Plus-partijleider Henk Krol hoeft dus niet persoonlijk op te draaien voor de teruggevorderde subsidie, aldus de uitspraak.