Hand in Hand

Posted: 17 oktober 2018
Category: Algemeen

Ik snap, bij het lezen van deze titel van deze column, dat je er gelijk vanuit gaat dat ik de loftrompet uitsteek over de beste voetbalclub van Nederland. En dat zou ik best willen doen, maar zo’n groot voetballiefhebber ben ik nu ook weer niet. Alhoewel het is natuurlijk wel in de mooiste stad van Nederland. Nee laat ik het niet doen.

Het onderwerp waar ik het met jullie vandaag over wil hebben heeft zijdelings wel met sport te maken. Waar ik namelijk graag de handen voor op elkaar zie is verbinding. En sport verbind. Of het nu juichen of klagen is, sport zorgt voor verbinding. Maar ik ga graag nog een stukje verder.

Want als sport verbind, heb je dan ook samen invloed. Kun je samen bepalen wie de bal speelt en wie aan de zijlijn staat. En vooral, moet dat nou altijd samen.

Nee, is daarop mijn antwoord. Natuurlijk is het spreekwoord samen sta je sterker, maar ik durf hier te beweren dat je alleen ook flinke stappen kan maken. Verbinding is wel nodig, maar niet perse in een grote groep. Je moet als het ware weten welke knoppen je moet indrukken om invloed te hebben.

Dit is de overtuiging van de vijf-hands verbinding. Dit betekend dat er tussen de gene waar je invloed op wilt uitoefenen en jezelf, slechts vijf handen zitten. Ik zal een voorbeeld geven. Stel, ik wil invloed hebben op de president van Amerika; wie ken ik dan om daar te komen. Ik heb bij een politieke bijeenkomst de persvoorlichter van de partij gesproken, deze man zat ook in het campagneteam van de vorige president. Deze kent de huidige; dus tussen mij en de president zitten 2 handen (personen).

Nog een voorbeeldje Ik wil op een feestje dat Beyonce komt optreden. Hoe laat ik haar dat weten.  Ik ken een tafeldame van de Wereld draait Door. Zij kent de presentator; uiteraard. Hij heeft als gast een zangeres die mee doet in America got Talent. Deze zangeres kent de voorzitter van de Jury en die voorzitter kent Beyonce.  Kijk de vraag is of ze het willen doen, maar ik ben slechts vier handen verwijderd van een antwoord.

Dus nu je weet hoe dit werkt is er slechts nog de vraag, hoeveel handen ben jij verwijderd van de gene die je nodig hebt om je invloed uit te oefenen?