Grindr wint opmerkelijke rechtszaak

Posted: 9 april 2019
Category: Buitenland , Nieuws

Grindr heeft een zeer opmerkelijke rechtszaak in de Verenigde Staten gewonnen. De uitspraak heeft volgens kenners grote invloed op de aansprakelijkheid van Grindr én andere websites en apps die zich richten op dating. In de Amerikaanse media wordt zelfs gesproken over een ‘juridische precedent’. De uitspraak werd gedaan door het Hooggerechtshof in een hoger beroepszaak van de 34-jarige Matthew Herrick uit New York. Volgens de rechter is Grindr niet aansprakelijk voor de overlast die nepprofielen op het platform kunnen veroorzaken.

Begin 2017 meldden zich in een paar maanden tijd zo’n 1100 onbekende mannen bij het appartement en op de werkplek van Herrick. Alle mannen verwachtten een spannende seksuele date omdat ze via Grindr naar Herrick waren gelokt. Na onderzoek bleek dat alle mannen waren aangesproken door nepaccounts die als wraakactie werden aangemaakt door de ex-vriend van Herrick. Op de nepaccounts nodigde ‘Herrick’ mannen uit om snel naar hem toe te komen voor seks. In sommige gevallen hebben die mannen via Grindr te horen gekregen dat ze zich niet moeten laten afschepen als Herrick aanvankelijk weerstand lijkt te bieden, omdat het “deel uitmaakt van een vooraf afgesproken rollenspel of verkrachtingsfantasie”.

Omdat Grindr de stroom mannen niet wilde stoppen door de nepaccounts te verwijderen en de ex-vriend te blokkeren is Herrick een rechtszaak gestart tegen de datingapp. Volgens de aanklacht zijn er meer dan honderd aangiftes van de valse profielen gedaan, maar kreeg Herrick alleen maar standaardantwoorden van Grindr terug en werd er niets ondernomen. Om aan de onduidelijkheid van aansprakelijkheid van Grindr een einde te maken startte Herrick dus een rechtszaak.

De rechter oordeelde dat nepprofielen op het internet zeer vervelend en zelfs gevaarlijk kunnen zijn maar dat de wet datingapps als Grindr niet verplichten actie te ondernemen. In de gebruikersvoorwaarden staat immers dat het niet is toegestaan een nepprofiel aan te maken. Dit is voor de rechter voldoende om de aansprakelijkheid niet bij het bedrijf maar bij de maker van het nepprofiel te leggen. Door deze uitspraak kunnen datingapps niet vervolgd worden voor nalatigheid, ook al kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. In de VS maar ook in ons land zijn er gevallen bekend waarbij nepprofielen aan de basis stonden van ernstige geweldsdelicten.

Herrick laat weten zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Hij kon zich naar eigen zeggen niet wapenen tegen dit soort overlast en vindt dat Grindr ernstig in gebreke is gebleven. Een woordvoerder van Grindr zegt in de Amerikaanse media dat het bedrijf er alles aan doet een veilige omgeving te creëren en keurt elke vorm van misbruik af.