Grindr bestaat 10 jaar!!

Posted: 27 maart 2019
Category: Algemeen , Nieuws

In 2009, nog voordat de smartphone alle huiskamers was binnengedrongen, startte Joel Simkhai de app Grindr, de datingapp voor homo’s. “Ik vroeg me altijd af wie er om me heen homo was”, zei hij kort na oprichting. En mensen vragen zich dat nog steeds af, want in 2019 is de app nog altijd toonaangevend in de homoscene.

Het belangrijkste woord in de opkomst van Grindr: locatie. “Ik heb altijd datingapps gebruikt en locatie was nooit een prioriteit van die apps”, zei Simkhai in 2011. Hij veranderde dat. “Wie zijn de mannen in mijn gebouw, in mijn omgeving”, dat wilde ik weten.

Afspreken met de buurman

“Met die locatietechniek zijn ze echt beroemd geworden”, zegt ook social mediadeskundige Diederik Broekhuizen. “Je kon opeens met je buurman afspreken, daar waren ze de eerste mee.” Grindr troefde er bijvoorbeeld Gaydar of Planet Romeo mee af.

Het ging snel. In 2011 telde Grindr 2,3 miljoen gebruikers, in 2013 om en nabij de 7 miljoen en in 2017 27 miljoen, met 3,6 miljoen dagelijkse gebruikers. Hoe Grindr zo snel kon groeien? “Maak een app die een belangrijk probleem in het leven van mensen oplost, en zorg ervoor dat het makkelijk en leuk is om te gebruiken”, zei oprichter Simkhai.

Seks

Eenvoud, het is het succes van veel apps, beaamt Broekhuizen. “Voor het eerst was er een makkelijk bruikbare app voor homo’s om makkelijk contact te leggen.” Het doel van dat contact is vaak seks, en dat gaat dan ook erg gemakkelijk. Broekhuizen: “Dat is in het algemeen zo in gayapps, het gaat sneller over seks.”

Het is direct ook een veelgehoord kritiekpunt op de app. Te veel seks, te weinig inhoud en goede gesprekken. Ook was er sprake van discriminatie in de app. Broekhuizen: “Geen Aziaten, geen dikke mensen, dat soort dingen vulden mensen in op hun profielpagina. Het gaat erg vaak om het uiterlijk.”

Hiv-status gedeeld

Ook waren er relletjes rondom privacy van gebruikers. Zo deelde Grindr gegevens over de hiv-status van gebruikers met twee bedrijven die worden ingeschakeld bij het stroomlijnen van de app. Die informatie hadden gebruikers dan zelf ingevuld in de app. Ook werden er gps-gegevens van gebruikers gedeeld met de bedrijven.

En toch bleef en blijft de app populair. Eind 2018 waren er 3,8 miljoen dagelijkse gebruikers. Broekhuizen: “Het blijft kijken in een glazen bol, maar ik denk dat het nog wel even zo blijft.”

Bron: rtlnieuws.nl