Glitters en spektakel: dit is wat het songfestival kost en oplevert

Posted: 9 mei 2018
Category: Buitenland , Nieuws

Het Eurovisiesongfestival barst vanavond los met de eerste halve finale in Lissabon. Wat kost dat spektakel eigenlijk, en belangrijker: wat levert het allemaal op? We zetten het op een rij.

Wat kost dat?

We beginnen met de kosten voor Nederland. AVROTros schat die jaarlijks in op 500.000 euro. De helft daarvan wordt opgehoest door de leden van de omroep, de andere helft door de NPO, belastinggeld dus. “Het is niet goedkoop, maar ik weet dat bijvoorbeeld Rusland het viervoudige eraan uitgeeft”, vertelt Daniël Dekker, eindredacteur van AVROTros.

Het geld is nodig voor het kopen van de uitzendrechten en deelname aan het festival, daar gaat de helft aan op. De andere helft gaat op aan het daadwerkelijke optreden

Daarbij moet je denken aan alles wat nodig is om het optreden tot een spektakel te maken. Van het licht tot de aankleding van het podium, en van de hotelkosten tot de make-up van onze deelnemer Waylon. Ook het bedenken van het liedje en het salaris van Waylon worden ermee betaald.

Betalen alle landen evenveel?

Nee. De 43 deelnemende landen leggen in totaal 6,2 miljoen euro in. Dat gaat op basis van het solidariteitsbeginsel: landen met meer geld betalen meer. De landen die het meest betalen, krijgen daarvoor in ruil een gegarandeerde plek. Dat zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk en de winnaar van het jaar ervoor (Portugal in dit geval).

Wat is het gastland eraan kwijt?

De publieke omroep van het gastland, RTP, pompt er nog 10 tot 20 miljoen euro in. De omroep verwacht daar zelf zo’n 4 miljoen euro op toe te moeten leggen. De gemeenteraad van Lissabon, waar het festival wordt gehouden, legt ook nog geld in. Het investeerde 5 miljoen in de aankleding van de stad. Dat is de helft van wat Stockholm in 2016 uitgaf.

Van alle inkomsten die binnenvloeien vanuit de landen en sponsoring wordt 90 procent uitgegeven aan de productie. Wat er overblijft, gaat terug naar de landen, EBU en partners.

En wat levert dat nou op?

Laten we kijken naar de steden. In Zweden (2016) harkten ze rond het festival zo’n 25 miljoen euro omzet bij elkaar. In Portugal hopen ze dit jaar ook op dat bedrag uit te komen.

Wat het op de langere termijn oplevert is natuurlijk lastiger te meten, want ook de citymarketing profiteert er nog jaren van.

Hoeveel mensen kijken er?

In totaal kijken er naar schatting 80 miljoen Europeanen naar de show. In Nederland zijn dat er bij elkaar opgeteld zo’n 6 miljoen.

De twee halve finales – dinsdag en donderdag – en de finale op zaterdag zorgen bij elkaar voor dik acht uur goed bekeken televisie. Omgerekend kost het uitzenden van het songfestival dus 62.000 euro per uur.

Ter vergelijking: dat is een stukje goedkoper dan hitserie Heel Holland Bakt. Die kost 70.000 euro per uur om te maken, vertelde Max-omroepbaas Jan Slagter eerder.

 

BRON: RTL NIEUWS

Misschien ook wel leuk..

Deel het op Social Media