Facebook verdient aan homofobe advertenties

Posted: 11 oktober 2019
Category: Buitenland , Nieuws

Facebook heeft jaarlijks minimaal een half miljoen aan advertentie-inkomsten van homofobe organisaties. Dat stelt de Amerikaanse nieuwssite Sludge na uitvoerig onderzoek. De advertentie-inkomsten van de sociale mediasite zijn sinds ruim een jaar openbaar en de onderzoeksjournalisten van Sludge hebben deze bestudeerd en geanalyseerd. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat van mei 2018 tot september 2019 Facebook bijna 1.6 miljoen dollar heeft verdiend aan zogenoemde haatgroeperingen. Volgens Sludge werden maar liefst 4921 advertenties in de VS door Facebook toegestaan die onder de noemer ‘haatzaaien’ vallen. Volgens de eigen richtlijnen van het sociale platform zijn advertenties die oproepen tot haat niet toegestaan maar al eerder bleek dat Facebook de eigen regels niet altijd even nauwgezet volgt.

Volgens de onderzoeksjournalisten van Sludge is van de 1.6 miljoen dollar minimaal ruim een half miljoen (541.977 dollar) afkomstig van Amerikaanse homofobe organisaties als Alliance Defending Freedom (ADF) en Family Research Council (FRC). Deze laatste organisatie kwam de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws omdat het natuurrampen vaak toeschrijft aan het homovriendelijke beleid in Amerika. “God straft homoseksuelen en hun sympathisanten met natuurrampen,” liet voorman Perkins meermaals weten. De katholieke lobbyist Perkins ziet homoseksualiteit als een vorm van pedofilie en hij zet homo’s in hetzelfde rijtje als alcohol- en drugsverslaafden. Ook de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen in de Verenigde Staten is zijn organisatie een doorn in het oog. Met deze homofobe standpunten worden ook regelmatig campagnes op internet gevoerd en, naar nu blijkt, ook op Facebook.

Een woordvoerder van Sludge laat in de Amerikaanse media weten dat Facebook veel meer zou kunnen en moeten doen tegen de haatdragende campagnes. Facebook laat weten constant verbeteringen aan te brengen om zo haatzaaiende en homofobe uitspraken en advertenties van hun platform te weren.