EuroGames 2022 in Nijmegen

Posted: 21 maart 2019
Category: Binnenland , Nieuws

Nijmegen zal in 2022 gaststad zijn voor de EuroGames. Het bidbook dat de organisatie begin dit jaar had ingeleverd heeft The European Gay and Lesbian Sport Federation, licentiehouder van het evenement, voldoende overtuigd zo bleek zondag.

Sporters kunnen op 28, 29 en 30 juli 2022 meedoen aan diverse sporten: zwemmen, voetbal, volleybal, hockey, badminton, atletiek (hardlopen), tennis, bridge en jeu des boules. Mogelijk komen er nog meer sporten bij. De verwachting is dat meer dan 1500 sporters zullen deelnemen aan het grootste Europese lhbt-sportevenement.

De provincie en gemeente Nijmegen stellen samen 221.000 euro uit beschikbaar om de EuroGames mogelijk te maken. Volgens de Nijmeegse wethouder Grete Visser is het “fantastisch nieuws” dat het evenement naar de stad komt. “Sociale inclusie in de sport is belangrijk in deze regenboogstad. Met de EuroGames kunnen we dit laten zien,” aldus de wethouder zondag tegen Omroep Gelderland. Nijmegen kiest bij de EuroGames voor de slogan ‘Love to move’. Dit omdat “sporten verbindt en sport is voor iedereen,” zo meldt de organisatie.

De EuroGames worden jaarlijks in een Europese stad georganiseerd, met uitzondering van de jaren waarin de mondiale Gay Games plaatsvinden. Sinds de komst van de World Outgames in 2006, wordt ook daar rekening mee gehouden bij bepalen van al dan niet toewijzing in een bepaald jaar aan een stad. Maar sinds enkele jaren lijken de World Outgames, welke ontstonden toen een ruzie tussen gaststad Montréal en de Gay Games zo uit de hand liep dat de spelen werden verplaatst, ter ziele. De laatste World OutGames waren in 2013 in Antwerpen. De laatste Gay Games vonden afgelopen jaar plaats in Parijs. De elfde editie van de Gay Games zullen in 2022 in Hong Kong plaatsvinden zodat de Europese tegenhanger, de EuroGames, plaats kunnen vinden in een Europese stad en zondag werd dus bekend dat dat in Nijmegen is. De eerstvolgende EuroGames vinden plaats in Rome, daarna volgen Düsseldorf (2020) en Malmö/Kopenhagen (2021).