Eerste openlijk homoseksuele presidentskandidaat

Posted: 15 april 2019
Category: Buitenland , Nieuws

Pete Buttigieg is de eerste openlijk homoseksuele presidentskandidaat. De 37-jarige burgemeester van de provinciestad South Bend, Indianais is sinds zondag officieel Democratisch kandidaat voor het presidentschap. Buttigieg heeft zijn snelle doorbraak vooral aan zijn persoonlijkheid te danken.

In de vele interviews die hij de afgelopen maanden gaf komt hij over als authentiek en ongedwongen. Maar ook zijn openheid over zijn man, de 29-jarige Chasten Glezman (foto links), spreekt kiezers blijkbaar aan. Buttigieg (foto rechts) wist uit het niets al ruim zes procent te scoren tijdens enkele officieuze voorverkiezingen. In de Amerikaanse media wordt Buttigieg omschreven als een zeer getalenteerde en slimme politicus. “Hij moet nog veel leren maar kan het heel ver schoppen tegen Trump,” aldus een politiek-commentator.

Tijdens zijn eerste officiële kiesbijeenkomst afgelopen zondag legde Buttigieg vooral de nadruk op zijn christelijke geloof en zijn seksuele identiteit. Ook uitte hij felle kritiek op de huidige president Donald Trump door te stellen dat hij een ander verhaal wil brengen dan ‘Make America Great Again’, Trumps campagneslogan. Maar veel echte plannen wist de presidentskandidaat zondag nog niet te presenteren. Aan het einde van zijn presentatie zoende hij zijn echtgenoot op het podium. In februari 2020 beginnen de voorverkiezingen, de presidentsverkiezingen zijn in november van dat jaar.