Dordrecht Pride wil meer geld van gemeente: 'Er is hier echt wel wat meer nodig dan een gaybrapad'

Posted: 9 juli 2018
Category: Binnenland , Nieuws

Het gayfestival Dordrecht Pride wil meer subsidie van de gemeente. Een eerste verzoek werd echter afgewezen. Organisator Lennart Lenskens voelt zich onvoldoende gesteund. ,,Terwijl het festival zo hard nodig is, zeker gezien de geweldsincidenten van de afgelopen maanden”, zegt hij.

Het festival krijgt jaarlijks 5000 euro subsidie, maar zou dat graag opgeschroefd zien tot ten minste 7500 euro. Vooralsnog is dat niet aan de orde. ,,Wat is het regenboogakkoord in Dordrecht dan waard?” vraagt Lenskens zich hardop af.

In maart ondertekenden alle Dordtse politieke partijen, met uitzondering van de ChristenUnie/SGP, een akkoord waarmee ze toezegden zich de komende vier jaar in te zetten voor LHBTI-aandachtspunten. Zo zou er meer aandacht voor deze groep mensen moeten zijn bij sportclubs, in het onderwijs, op de werkvloer en in woonzorg- complexen. Destijds was Lenskens heel erg te spreken over dat akkoord. ,,Maar nu kan het net zo goed de prullenbak in.”

Steun

Er is echt wel wat meer nodig dan een gaybrapad

Dordrecht Pride, dat sinds vorig jaar weer terug is in Dordrecht, is afhankelijk van subsidie en sponsorbijdragen. ,,Gelukkig krijgen we wel veel steun van ondernemers in de stad, daarmee redden we het nog net.” De steun uit de stad is voor Lenskens ook een drijfveer om door te gaan met het festival. ,,Je merkt dat het gedragen wordt door de stad en daar zijn we ontzettend blij mee.” Des te wranger is het volgens hem dat de gemeente achterblijft. De gemeente zou volgens hem onder andere kunnen bijdragen in de vorm van ‘citydressing’, met bijvoorbeeld vlaggen bij Station Dordrecht en de verschillende entrees van de stad.

De gemeente heeft bij Lenskens kenbaar gemaakt dinsdag met hem in gesprek te gaan. ,,Dat gesprek gaan we hoopvol in. We hopen dat de gemeente tot een ander inzicht komt.” De gemeente wil voorafgaand aan het gesprek nog niet ingaan op de kwestie.

Incidenten

Met Dordrecht Pride willen Lenskens en zijn team zorgen voor meer bewustwording over de LHBT-gemeenschap in de stad. De afgelopen maanden vonden er meerdere geweldsincidenten plaats waar homoseksuele mannen bij betrokken waren. Meest recent is een vermeende mishandeling van een Dordtenaar door drie jongens op 22 juni, midden op straat.

,,Er is echt wel wat meer nodig dan een gaybrapad.” En dus heeft Dordrecht Pride besloten dit jaar een Pride Walk te organiseren, op zaterdag 15 september.  ,,Om te laten zien dat iedereen welkom is in Dordrecht en op te roepen tot meer LHBT-tolerantie”, aldus Lenskens. Al snel na de eerste aankondiging stroomden de aanmeldingen voor de Pride Walk binnen.

De tocht door de stad vindt op zaterdag 15 september plaats. ,,We lopen van de Grote Markt naar het Beverwijcksplein, waar dan ook het Dordrecht Pride festival aan de gang is.” Iedereen die wil kan aansluiten. ,,Verenigingen, sportclubs, vriendengroepen, politieke partijen, iedereen is welkom.” Ook het COC, de belangenvereniging voor LHBT’s loopt mee.

Lenskens benadrukt dat het geen parade wordt, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam. ,,Het wordt geen bonte, uitbundige stoet, maar juist een rustige tocht door het centrum. We willen met de walk vooral een positief signaal afgeven.”

Bron: AD.nl