Dit jaar is een van de droogste jaren

Posted: 1 juli 2018
Category: Algemeen

Vanaf zondag hoort 2018 officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag, meldt Weeronline.

Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Omdat er geen neerslag wordt verwacht, zal dat de komende twee weken verder stijgen naar ruim 210 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort – droogte dus.

Het droogst is het op dit moment in Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg.

Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger, met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter. In dat jaar bereikte de Rijn een historisch lage waterstand en brak in Wilnis een uitgedroogde veenkade door. Ook was er grote schade aan de landbouw.

Natuurbranden

Vooral in het oosten, zuiden en in Noord-Holland is momenteel een verhoogde kans op natuurbranden. Sigarettenpeuken, glas, kolen van een barbecue en opgehoopt tuinafval zouden al een natuurbrand kunnen veroorzaken.

De brandweer vraagt mensen extra alert te zijn in de natuur en verdachte zaken te melden. Lees hier enkele tips.

Bron: Telegraaf