De man en het uiterlijk

Posted: 25 april 2018
Category: Eigen Content

Alles moet netjes en strak zijn. Laten we voorop stellen dat het ook heel belangrijk is geworden anno nu om er verzorgd uit te zien. Zeker als je net toevallig die ene tegenkomt, dan wil je echt geen haar bos bij je oksels. Dan moet zeker alles tot in de puntjes verzorgd zijn. Geen nare luchtjes en zeker geen stukje spinazie tussen je tanden.

Toch zijn er veel dingen die je gewoon op je bordje krijgt. Één daarvan is haar uitval of vroegtijdig grijs worden. Dit zijn veelal dingen waar je niet om vraagt maar dat gewoon gebeurt.

Elke haar op je hoofd kent een regelmaat van groeien. Een haar ( follikel ) kent een periode van groei, overgang en rust. Minimaal 85 % van ons haar blijft in de groeifase, de overige haren verliezen wij na een periode van overgang en rust. Nu bestaat er een kans dat je kaal word. De grote boosdoener hievan is het hormoon Dihydrotestosteron ( DHT ). Het hele proces van kaalheid begint in het haarzakje van de hoofdhuid. De DHT word afgebroken door de stof ( probeer het uit te spreken ) 3-alpha-hydroxysteroid dehydrogenase. Hierdoor word de groeifase
aangetast in het haarwortelzakje. Dit word minder en dunner en uiteindelijk sterft het haarzakje af. Hierdoor ontstaat kaalheid. Dit treft vooral mannen en zoals jullie al konden lezen komt dit
door de testosteron in het lichaam van de man. In combinatie met erfelijkheid ( genen ) zal dit leiden tot haaruitval.

Het begint in je puberteit. Hier word de basis gelegd voor het op latere, langzaam beginnende haaruitval. Momenteel zijn er veel middelen die haaruitval doen vertragen of dan wel te stoppen. Het nadeel hiervan is is dat er bijwerkingen kunnen op treden. De middelen zijn werkzaam op basis van hormonen. Het verstrekken van deze middelen kan dan ook strikt op het advies van een dermatoloog worden gedaan. Herken je je in dit verhaal ?

Op www.haarstichting.nl vind je meer informatie, bedenk je wel….. er bestaan ook hele knappe kale mannen. Zeker ook bestaan er hele knappe mannen die volledig grijs zijn. Dit kan op jonge leeftijd, maar zeker ook op latere leeftijd.

De haarkleur word bepaald door Melanine, dit is een pigment dat in je haarzakje word aangemaakt. Naarmate je ouder word maken deze haarzakjes minder Melanine aan en hierdoor word je grijs. Dit heeft niets met leeftijd te maken helaas. Op jongere leeftijd kan je ook grijs worden, op 20 jarige leeftijd kunnen er al grijze haren tevoorschijn komen. De leeftijd waarop dit gebeurt is vaak genetisch bepaald. Een andere reden is stress, bij stress is er vaak meer haaruitval. Wanneer deze haren terug groeien hebben ze vaker een ander pigment dan voorheen, waardoor het haar eerder grijs word. Mocht dit nu gebeuren op erg jonge leeftijd, raadpleeg dan zeker even een dokter, niks ernstigs, maar een tekort aan vitamine B12 kan problemen geven bij de hypofyse of schildklier waardoor je eerder grijs word. Met de juiste behandeling kan het verholpen worden.

Als het genetisch bepaald is is er geen ontkomen aan, dan gaat het gewoon vroeg of laat gebeuren. Je kunt echter wel je best doen om het zo lang mogelijk uit te stellen, het is niet wetenschappelijk bewezen, maar roken kan hierbij een vroegtijdige boosdoener zijn, ook een gezonde maaltijd zou helpen bij het uitstellen van grijs worden. Dus eet is een keer gezond en laat die pizza in de diepvries. Buiten dit alles is Vitamine D erg belangrijk voor de haargroei en het zorgt dat je haar gezond blijft. Leuk om te weten, ga lekker in de zon zitten. Van zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan !

Lekker de bbq aan, ohw nee….. het word toch een salade.