Dat vreemde plekje bij je geslachtsdelen…… wat nu?

Posted: 1 december 2018
Category: Eigen Content

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Seks is lekker dat is wat bekend is. Maar het kan ook zo een andere kant hebben. Een beetje jeuk, rare afscheiding of pijn bij het plassen; het kunnen allemaal symptomen zijn voor een SOA.

Een SOA kan je op verschillende manieren krijgen. Daarom is het advies ook om altijd veilig te vrijen. Tenzij je er 100% zeker van bent dat je sekspartner helemaal clean is, en jij ook natuurlijk, zou het eventueel zonder kunnen.

Mocht je toch onverhoopt een SOA opgelopen hebben en je durft jezelf niet te laten testen omdat je bang bent of gewoon anoniem wil blijven is dat helemaal geen punt.

Ik zal hier in het kort even vertellen wat er allemaal gebeurd bij een SOA-test.

Mocht je lichamelijke klachten hebben dan kan je naar je eigen huisarts gaan of naar een GGD arts in de buurt om je te laten onderzoeken. In beide gevallen hebben de artsen een geheimhoudingsplicht. Dus alles wat daar binnen die deuren gebeurt blijft daar ook.

Bij het Lichamelijk onderzoek kan er bloed worden afgenomen, een urinetest gedaan worden of een uitstrijkje genomen worden.

Bloedonderzoek

Bij sommige soa-testen wordt je bloed afgenomen. Bij een soa-polikliniek van de GGD wordt het bloed standaard onderzocht op aanwezigheid van syfilis en soms op hepatitis B. De hiv-test kan met hetzelfde bloed worden gedaan. Soms wordt een hiv-sneltest gedaan: de uitslag daarvan komt binnen 15 minuten. Heb je kans op een acute hiv-infectie (bijvoorbeeld omdat je als man onveilige seks hebt gehad met een man of en je klachten hebt die daarbij passen) dan wordt ook een test in het laboratorium gedaan. Die test kan eerder dan een sneltesteen recente hiv-infectie aantonen. Bij een positieve hiv-uitslag zal ter bevestiging altijd een tweede hiv-test gedaan worden.

Wat is een urineonderzoek?

Bij mannen kunnen veel soa’sworden aangetoond door hun plas te onderzoeken. Het liefst de ochtendurine of anders het eerste deel van een latere plas. Dit vang je op in een potje. Om chlamydia en gonorroe aan te tonen, is urineonderzoek voor mannen net zo betrouwbaar als een uitstrijkje van de plasbuis. Bij vrouwen is het urineonderzoek iets minder betrouwbaar dan een zelf afgenomen uitstrijkje uit de vagina.

Uitstrijkjes

Uitstrijkjes zijn er in verschillende mogelijkheden. Zo is er een uitstrijkje mogelijk van de vagina, uitgang van de penis, de anus of de keel.

Hieronder meldt ik in het kort even wat ze doen bij zo’n uitstrijkje.

Een uitstrijkje uit de vagina

Vouwen kunnen zelf een uitstrijkje maken van de vagina. Met een wattenstaafje ga je naar binnen en strijkt 10 seconden over de wand van je vagina; het is eenvoudiger dan een tampon inbrengen! Een onderzoek met een eendenbek is alleen nodig als je klachten hebt.

Een uitstrijkje uit de uitgang van de penis

Bij mannen wordt soms met een staafje vocht uit de plasbuis afgenomen. Dit kan nodig zijn als je afscheiding hebt uit de penis of pijn bij het plassen. Dat uitstrijkje wordt onderzocht op gonorroe. Dit doet geen pijn. Voor onderzoek op chlamydia werd vroeger een dieper uistrijkje uit de plasbuis genomen. Dit was voor veel mannen een nare ervaring. Urineonderzoek is nu voldoende.

Een uitstrijkje uit de anus

Meestal kun je zelf een uitstrijkje maken uit je anus. Met een wattenstaafje ga je naar binnen en strijkt 10 seconden over de wand van je anus. Als je klachten hebt in je anus kan het nodig zijn dat de arts je anus van binnen bekijkt. Dat gebeurt dan met een instrument dat een klein stukje in de anus wordt aangebracht (een proctoscoop). Er wordt dan ook vocht afgenomen. De arts kan dan de blaasjes van herpes genitalis, genitale wratten en een syfiliszweer zien.

Een uitstrijkje uit de keel

Bij mannen en vrouwen wordt soms een uitstrijkje van de achterkant van de keel afgenomen. De arts of verpleegkundige strijkt met een wattenstaafje achterin je keel bij je amandelen. Als je een ‘kok’ gevoel krijgt zit de arts op de juiste plaats, het doet geen pijn.

https://youtu.be/SIA9us3_Ayc (kort filmpje over hoe een test geheel in z’n werk gaat)

Kortom een SOA test zelf stelt niks voor en is in sommige gevallen kosteloos. Mocht je onveilige seks hebben gehad met een wisselende sexpartner en je krijgt een paar kwaaltjes die je niet vertrouwd,  LAAT JE TESTEN!