Curaçao Pride was drukste ooit!

Posted: 29 september 2019
Category: Algemeen

29-09-2019 | De afgelopen dagen werd op Curaçao voor de zevende keer de Gay Pride gehouden. Volgens de organisatie liepen ruim duizend lhbt’s en hun sympathisanten in een bonte stoet van het Riffort in Otrobanda, via de Pontjesbrug naar het Wilhelminaplein, een record. De Pride Walk was het hoogtepunt van de Prideweek op Curaçao waar verder nog enkele feesten en bijeenkomsten op het programma stonden.

De Pride Walk begon zeven jaar geleden met een handjevol mensen op een parkeerplaats ergens net buiten Willemstad maar is inmiddels uitgegroeid tot een waar volksfeest (video). Mondjesmaat wordt de lhbt-gemeenschap geaccepteerd en gaan ook bedrijven het jaarlijkse evenement sponsoren. “Een zeer goede ontwikkeling,” aldus één van de organisatoren in de plaatselijke media. Hij riep tevens de politiek op haast te maken met het wetsvoorstel dat het homohuwelijk mogelijk moet maken. Een jaar geleden werd tijdens de Pride opgeroepen om het huwelijk open te stellen voor paren van hetzelfde geslacht. In juni van dit jaar werd een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat het huwelijk niet voorbehouden mag blijven aan alleen een man en een vrouw. Het wetsvoorstel wordt nu getoetst door de Raad van Advies en zal binnenkort worden voorgelegd aan het parlement. Als de wet vervolgens een meerderheid haalt zal ook het huwelijk op Curaçao worden opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. De kans dat de nieuwe wet het daadwerkelijk haalt lijkt overigens klein omdat zowel de bevolking als de politiek niet klaar lijkt voor de legalisering van het homohuwelijk.

Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en het huwelijk is er nog altijd niet opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht. Ook kent het eiland geen geregistreerd partnerschap voor homoparen. Wel kan een homohuwelijk worden bijgeschreven in de burgerlijke stand van het eiland. Een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht voltrokken in Nederland is overal binnen het Koninkrijk geldig. Dus ook op Curaçao.

(bron: gaysite.nl)