Conchita Wurst doet bekentenis omdat ex haar afdreigt: “Ik ben hiv-positief”

Posted: 16 april 2018
Category: Buitenland , Nieuws

Conchita Wurst is hiv-positief en wordt daar al enkele jaren voor behandeld. Dat heeft de zangeres, die het Eurovisiesongfestival won in 2014, op Instagram gepost. “Ik wilde er niet mee naar buiten komen, maar een ex-lief dreigt het openbaar te maken. Dus doe ik het zelf.”

De zingende drag queen heeft er genoeg van. “Ik ben al vele jaren hiv-positief”, schrijft ze op Instagram. “Dat is niet relevant voor het grote publiek, maar een ex-lief dreigt ermee om het openbaar te maken. Ik geef nooit iemand het recht om me bang te maken of een impact te hebben op mijn leven.”

Sinds ze de diagnose enkele jaren geleden kreeg, wordt ze ervoor behandeld. “En al die jaren zit ik al onder de detectielimiet, wat betekent dat ik het virus niet kan overbrengen.”

Dat Wurst, die echt Tom Neuwirth heet, nog nooit met het nieuws naar buiten kwam, heeft naar eigen zeggen meerdere redenen. Twee ervan wil ze met haar fans en volgers delen. “Eerst en vooral mijn familie, die alles weet en me altijd al gesteund heeft. Ik wilde hen de aandacht besparen van een zoon, kleinzoon en broer die hiv-positief is. Ook mijn vrienden zijn al een tijdje op de hoogte en gaan ermee om met een onverschilligheid waarvan ik wens dat iedereen ze zou hebben. Ten tweede is dit informatie die in mijn ogen alleen relevant is voor diegenen met wie seksueel contact een optie zou zijn.”

Conchita Wurst won in 2014 het Eurovisiesongfestival voor Oostenrijk met de single Rise Like A Phoenix. Ze geeft nog mee dat ze hoopt dat haar beslissing om het openbaar te maken ertoe zal leiden dat mensen die hiv hebben niet langer gestigmatiseerd zullen worden.