Coming-out verhaal: Ik ben vrij!!

Posted: 26 december 2018
Category: Coming-out verhalen

Hier het verhaal van een jongen die er iets te lang mee heeft gelopen. Ik hoop met dit verhaal iets te kunnen betekenen voor degenen die er nog mee rondlopen.

Ik weet al langere tijd dat ik gevoelens heb voor jongens. Maar het is nooit echt een probleem geweest. Zeker in de pubertijd niet. Je hoort altijd dat veel jongeren met hun gevoelens worstelen dus dacht ook ik dat dat wel zou veranderen. Ik heb 2 keer een serieuze relatie gehad met een meisje. In het begin is alles geweldig, de bekende roze wolk. Maar na verloop van tijd merk je dat je iets mist. Bij mijn tweede relatie (vorig jaar) was dat dus ook het geval. Het is dan ook uitgegaan. Maar er veranderde iets bij mij. Het bi-gevoel werd steeds sterker. Tot ik begin dit jaar bij een vriend was. Na de nodige alcohol kon ik de stap zetten: “ik moet je iets vertellen, ik val ook op jongens”. En toen de reactie: “hehe, eindelijk”. Hij wist het al jaren. Ik kreeg een gevoel van opluchting maar ook een gevoel waarom hij dat nooit heeft gezegd. Ik besefte me later dat je dat niet zomaar aan iemand vraagt. Hij vond dan ook dat ik er zelf mee moest komen. 

Aangezien ik een appartement heb gekocht en daar in het einde van het jaar in zou gaan, besloot ik het nog niet verder te vertellen (niet aan mijn ouders, andere vrienden, familie) maar dat te doen als ik gesetteld was. Dat liep iets anders. 
In mei is een vriend overleden waarbij ik vreselijk op mijn bek ben gegaan. Ik besefte dat het leven zo betrekkelijk was en dat ik het op kortere termijn moest vertellen, voor mijn gevoel kon ik daar niet langer mee wachten. In de zomer heb ik het mijn ouders verteld. Ze reageerden enigszins verbaasd maar zeiden meteen dat ik hun zoon zou blijven en dat ze van me blijven houden, hoe dan ook. Dat was een hele grote opluchting.

Vervolgens de rest van mijn vrienden. Ze reageerden allemaal positief. Eigenlijk hadden ze het ook wel verwacht. Ze willen me zelfs aan de man helpen. Daar wacht ik nog wel even mee. 
Ook mijn broers en zus weten het nu. Het nieuws kwam ook voor hen niet echt onverwacht. Blijkbaar kennen anderen je beter dan je je ooit voor kunt stellen. En ook dat ze over je praten. Zo was ik bij de ouders van een goede vriend op bezoek. Ze hadden het al lang door. Zij zeiden dat ze hadden overwogen er over te beginnen want ze vonden het zo zielig voor me, dat ik het zelf nog steeds niet zag. Toch ben ik blij dat ze dat niet hebben gedaan alhoewel ik veel waarde hecht aan datgene wat ze zeggen. Je moet het namelijk doen op het moment dat je er zelf klaar voor bent. Ik weet dat dat lastig is maar als je het geforceerd doet denk ik dat je meer problemen kunt krijgen. Belangrijkste van alles is dat je het verteld! Er mee rond blijven lopen lost niets op, integendeel, je kunt er alleen maar meer problemen door krijgen. En je zult zelf je manier moeten vinden om dat te doen. 
Het is voor mij een van de allermoeilijste dingen geweest die ik ooit heb moeten doen maar de vrijheid die ik nu voel is fantastisch.. Het mag nu allemaal. Je mag naar jongens kijken en ze leuk vinden, je mag je gevoelens de vrije loop laten. 
Ik hoop dat diegene die er nog mee rond lopen een manier vinden om er voor uit te komen. Ik wens jullie heel veel sterkte.

Tot slot wil ik mijn familie en vrienden heel hartelijk bedanken voor hun steun. Jullie zijn geweldig!!