Boete voor Coca-Cola om 'Homoposter'

Posted: 19 oktober 2019
Category: Buitenland , Nieuws

19-10-2019 | Frisdrankproducent Coca-Cola heeft in Hongarije een boete gekregen omdat het afgelopen zomer een postercampagne publiceerde waarop stellen van hetzelfde geslacht zichtbaar waren (foto). Volgens de Hongaarse autoriteiten was de campagne in strijd met de reclamecodewetten van het land; de posters zouden kinderen en jong volwassenen mentale en emotionele schade berokkenen. Coca-Cola kreeg een boete van een half miljoen Hongaarse forint (ruim 1500 euro) en moet alle posters uit het straatbeeld en op internet verwijderen.

De campagne leidde afgelopen zomer tot veel ophef in Hongarije en ook binnen de regeringspartij van president Viktor Orbán maakte de campagne veel los. Er werd opgeroepen om het frisdrankenmerk te boycotten en ook werd een handtekeningenactie gestart om Coca-Cola geheel van de Hongaarse markt te weren. “Een schande voor het land”, “homoseksualiteit hoort hier niet” en “dit is niet voor kinderogen bestemd” waren enkele commentaren. Coca-Cola laat in de Hongaarse media weten dat de ‘storm inmiddels is overgewaaid’ en betreurt de ophef over de campagne. “Met de campagne wilden wij als groot merk de boodschap overbrengen dat iedereen recht heeft op genegenheid en liefde.” Het bedrijf blijft dan ook achter de campagne staan en betreurt dat het een boete heeft gekregen. “Bij Coca-Cola geloven wij dat we allemaal gelijk zijn, ongeacht onze nationaliteit, religie, geslacht, leeftijd, etnische achtergrond en seksuele voorkeur. Zowel hetero- als homoparen hebben even veel recht om van elkaar te houden.”

De laatste jaren, en vooral sinds president Viktor Orbán aan de macht is, lijken de rechten van de lhbt-gemeenschap in Hongarije te verslechteren. Uit de zogenoemde Rainbow Europe Map die homo-organisatie ILGA Europe in mei van dit jaar publiceerde blijkt dat een aantal landen aanzienlijk slechter scoren dan voorgaande jaren omdat de acceptatie en lhbt-rechten verslechterden. Hongarije behoort volgens ILGA Europe tot de landen in Europa waar de rechten van de lhbt-gemeenschap het meest onder druk staan.

bron: gaysite.n