Aanslag op Gay Pride voorkomen

Posted: 8 oktober 2019
Category: Buitenland , Nieuws

 De politie in het Poolse Wroclaw heeft afgelopen weekend een aanslag op de plaatselijke Gay Pride op het nippertje weten te voorkomen. Vlak voor dat de stoet lhbt’s door het centrum van de stad zou lopen stormde een 41-jarige man op de deelnemers af met twee grote messen in zijn hand. Hij riep “Allahoe akbar” en wist volgens de deelnemers aan de Pride tot enkele meters van een groepje deelnemers te geraken. Dankzij snel handelen van de massaal aanwezige politie werd de aanslag verijdeld. De Poolse man bleek een bekende van de politie en werd gearresteerd.

Het was voor de elfde maal dat in Wroclaw een parade werd georganiseerd. De deelnemers werden elk jaar weer in de dagen voor de Pride bedreigd en beledigd. Ook dit jaar waren er via internet diverse bedreigingen geuit. De politie was daarom massaal aanwezig en moest later op de dag nog enkele belagers van de parade aanhouden. Toch is de organisatie tevreden over het verloop van de dag en benadrukt dat “zolang het niet mogelijk is om een veilige Pride te organiseren het belangrijk om als Poolse lhbt-gemeenschap zichtbaar te zijn om zo te strijden voor meer rechten en tegen homofobie”.

Volgens Poolse media waren er afgelopen zomer in meer dan vijfentwintig Poolse steden parades gepland. Bijna alle Prides hebben uiteindelijk toestemming gekregen, al hebben niet alle demonstraties daadwerkelijk plaatsgevonden. Zowel onder de Poolse bevolking als onder Poolse politici heerst een stijgende homofobie. Gay Prides worden nog met grote regelmaat belaagd of afgelast omdat de veiligheid van de deelnemers niet gegarandeerd kan worden. Volgens Poolse homo-organisaties staan de rechten van lhbt’s steeds meer onder druk en is de huidige regering daar mede schuldig aan.